Białka, tłuszcze i węglowodany – dlaczego potrzebujemy ich podczas odchudzania?

Spread the love

Pierwsza myśl po podjęciu decyzji o odchudzaniu jest zwykle taka: rezygnuję ze wszystkiego, co zawiera węglowodany, białka i tłuszcz. Tymczasem do codziennej diety warto włączyć również pewne produkty je zawierające – posiadają one wiele cennych składników odżywczych oraz są źródłami energii pozwalającej nam funkcjonować w trakcie dnia. Jakie to produkty?

Żeby schudnąć, trzeba jeść

To fundamentalna zasada, jednak my nieco ją przekształcimy:

ŻEBY SCHUDNĄĆ, TRZEBA JEŚĆ … BIAŁKA TŁUSZCZE ORAZ WĘGLOWODANY

Dlaczego nasz organizm potrzebuje białka? Ponieważ przyspiesza podstawową przemianę materii, pomaga utrzymać równowagę cukru we krwi, wpływa pozytywnie na budowę tkanki mięśniowej oraz wzmacnia odporność organizmu. Białko najlepiej spożywać w postaci jajek. Jajka, oprócz tego, że są bardzo odżywcze, zawierają niewiele węglowodanów, mogą na długo zaspokoić głód. Poza tym, nie wpływają na zwiększenie cholesterolu i – uwaga – mają tylko 80 kalorii. Oprócz jajek dietę białkową warto uzupełnić o ser biały, jogurt naturalny, komosę ryżową, orzechy, nasiona, spirulinę.

Jeśli chodzi o tłuszcze, również należy pozostawić je w codziennej diecie. Oczywiście w zdrowych ilościach i formach. Na pewno trzeba wystrzegać się tłuszczów trans, czyli utwardzonych tłuszczów roślinnych. Utwardzanie, które stosuje się w celu wydłużenia terminu ważności produktów, podnosi poziom „złego” cholesterolu, co zwiększa ryzyko wystąpienia chorób serca oraz cukrzycy. Tłuszcze trans zawarte są w dużych ilościach m.in. we frytkach oraz innych daniach typu fast food, batonach, ciastkach, chipsach, czy margarynach.

Na szczęście istnieją również dobre tłuszcze, które wpływają pozytywnie na wchłanianie składników odżywczych, a dzięki dostarczaniu organizmowi niezbędnej dawki energii przyczyniają się do efektywnego spalania kwasów tłuszczowych.

W trakcie odchudzania warto wzbogacić dietę o następujące rodzaje tłuszczów:

  1. OLEJ KOKOSOWY – przyspiesza metabolizm, przez co kalorie ulegają spalaniu w szybszym tempie
  2. RYBY MORSKIE (tuńczyk, halibut, łosoś, pstrąg, makrela) – zawierają dużo witaminy D, selenu i kwasów omega-3 – te składniki wpływają pozytywnie na gospodarkę energetyczną organizmu
  3. OLIWA Z OLIWEK – zawiera dużo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu oraz lepiej wchłaniają witaminy
  4. OLEJ LNIANY – zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które również wpływają na obniżenie cholesterolu, a także stymulują procesy metaboliczne

 

A co z węglowodanami? Prawda jest taka, że są one w diecie niezbędne. Dlaczego? W dalszym ciągu to główne źródło energii dla ludzkiego organizmu. Ich zawartość powinna kształtować się na poziomie 50%-60-% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Spożywanie węglowodanów nie jest błędem, o ile skupiamy się na tym, aby do naszego żołądka trafiały głównie węglowodany złożone, obecne np. w pieczywie razowym, kaszach, roślinach strączkowych, surowych warzywach i owocach. Dostarczają one zarówno energii, jak i witamin (głównie z grupy B), a także cennego błonnika. Z całą pewnością należy unikać węglowodanów (cukrów) prostych, zawartych w dużych ilościach m.in. w ciastkach, batonach, czekoladach, napojach, lodach, drożdżówkach, pączkach etc. Dla niektórych odejście od słodyczy jest bardzo trudnym zadaniem, ale te przyjemne dla podniebienia produkty możemy zastąpić miodem, bakaliami, czy słodkimi owocami. Jeśli to nie pomoże, można sięgnąć po preparaty hamujące apetyt na tego typu przekąski i jednocześnie wspomagające odchudzanie, np. Piperine Forte.

 

Białka, węglowodany i tłuszcze mają istotne znaczenie w procesie gubienia kilogramów. Ważne, aby przy planowaniu zbilansowanej diety odpowiednio wybierać ich źródła. Być może na początku nie będzie to proste, jednak z czasem każdy, kto nauczy się to robić, przekona się, że było warto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*