Na co zwrócić uwagę przy kupnie wina?

Z roku na rok Polacy coraz chętniej i coraz częściej piją wino. Wraz ze wzrostem popularności tego trunku rośnie też powszechna świadomość na jego temat – wielu z nas szuka dziś po prostu lepszych, smaczniejszych trunków wysokiej jakości, które niosą ze sobą konkretne walory smakowe czy w ciekawy sposób komponują się z wykwintnymi daniami. Początkujący entuzjaści win często mają jednak z problem z wyborem odpowiedniego wina: różnorodność trunków dostępnych na rynku może się wydawać przytłaczająca… Co powinniśmy brać pod uwagę, kupując wino? Jakim jego cechom i parametrom warto przyjrzeć się bliżej? Mamy dla Ciebie kilka praktycznych porad, które mogą okazać się przydatne!

 Szczep winogron

Jedną z podstawowych informacji, które można znaleźć na etykiecie wina, jest nazwa szczepu (lub szczepów), z którego zostało ono wyprodukowane. Poszczególne odmiany winogron znacznie różnią się od siebie w smaku – jedne są bardziej kwaskowe i zawierają więcej garbników, jak np. Cabernet Sauvignon, inne zaś, jak Merlot czy Riesling, są znacznie łagodniejsze. W tej kwestii trudno wskazać szczepy lepsze lub gorsze: to kwestia gustu. Warto prowadzić własne obserwacje i zapiski, testując różne szczepy i szukając tych, które posmakują Ci najbardziej.

Kraj, region i… winnica pochodzenia

Równie ważną, a być może nawet ważniejszą informacją niż odmiana winogron okazuje się miejsce na świecie, z którego pochodzą. Przyjęło się uważać, że najlepsze wina pochodzą z Francji i Włoch, ale dziś na rynku winiarskim pojawia się coraz więcej świetnych trunków z innych krajów, takich jak RPA, Chile czy Gruzja. Coraz więcej winnic powstaje także w Polsce, a produkowane przez nie trunki w niczym nie ustępują tym zagranicznym. Zwykle na etykiecie pojawia się także informacja o regionie, z którego pochodzi dane wino oraz o warunkach, w jakich dorastała tam winorośl.

Warto zwrócić też uwagę na nazwę winnicy, zwłaszcza, jeśli wino wyjątkowo Ci smakuje. Podczas kolejnych zakupów poszukaj po prostu innych win tego samego producenta – prawdopodobnie się nie zawiedziesz.

Rocznik

Wino im starsze, tym lepsze? To mit, który nie do końca ma przełożenie na rzeczywistość. Faktycznie, w przypadku niektórych win – zwłaszcza tych naprawdę drogich, z renomowanych winnic – długoletnie leżakowanie ma znaczenie. Zdecydowaną większość winnych trunków najlepiej konsumować jednak w ciągu 3-4 lat od wyprodukowania. Nie musisz więc szukać butelek sprzed kilku dekad: te z ostatnich lat sprawdzą się świetnie do obiadu czy kolacji.

Poziom alkoholu

Choć wiele osób pomija tę informację jako mało istotną w przypadku wina, okazuje się, że może być ona ważnym wskaźnikiem w kwestii jego smaku – zwłaszcza w przypadku win wytrawnych. W jaki sposób interpretować te dane? Jeśli poziom alkoholu w danym winie jest niski, znaczy to, że znajduje się w nim trochę cukru pozostałego po fermentacji. Takie wino będzie więc z pewnością słodkawe, szczególnie w zestawieniu z niektórymi daniami. Jeśli zatem szukasz wina wyraźnie wytrawnego, postaw raczej na „mocniejszy” trunek.

: dowiedz się więcej i… przygotuj własne wino!

Wino to wdzięczne i wciągające hobby, które może dać Ci wiele satysfakcji i wiele satysfakcjonujących doznań. Jeśli chcesz zająć się nim na poważnie, ciekawą propozycją wydaje się oferowany przez Warsztat Mistrza kurs winiarski z Robertem Zdanowskim, który wprowadza w podstawy wiedzy o kolejnych etapach produkcji wina i uprawy winorośli. To solidna dawka wiedzy przetestowanej w praktyce przez prawdziwego eksperta, która pomoże Ci bliżej poznać poszczególne aspekty sztuki winiarskiej. Kto wie – może nawet pokusisz się o założenie swojej własnej małej winnicy? Nawet jeśli nie masz tego w planach, kurs winiarski z pewnością zaprocentuje lepszym zrozumieniem całej winiarskiej kultury i sprawi, że staniesz się świadomym konsumentem, który wie, czego szuka podczas zakupów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *