Siemię lniane, czyli polski superfood.

Siemię lniane, inaczej nasiona lnu zwyczajnego to malutkie, brązowe nasionka. Można je spotkać na wierzchu chleba lub bułek. Te niepozorne nasiona mają wiele dobroczynnych właściwości, wpływających na organizm człowieka, dlatego są nazywane polskim superfood.

Ogrom właściwości siemienia lnianego.

Cecha, która najczęściej kojarzy się z siemieniem lnianym to właściwości żelujące, które wynikają z zawartości błonnika rozpuszczalnego. Tego rodzaju błonnik wspiera funkcjonowanie układu trawiennego, zapobiegając zaparciom oraz oczyszczając jelita ze złogów bakterii. Dodatkowo nasiona lnu stwarzają osłonę dla jelit oraz łagodzą dolegliwości bólowe brzucha. Ponadto zmniejsza stan zapalny jelit w chorobie Leśniowskiego- Crohna. Nasiona lnu to produkt, który z powodzeniem sprawdzi się podczas kuracji odchudzających, ponieważ zapobiega zaparciom i ułatwia trawienie.

Zawartość błonnika w nasionach lnu obniża cholesterol LDL oraz powoduje wydalanie z organizmu tłuszczu wraz z kałem. Poza tym obniża poziom glukozy we krwi. Są to fakty udowodnione naukowo.

Nasiona lnu, a dokładniej olej z tych nasion jest wykorzystywany w profilaktyce przeciwnowotworowej. Siemię lniane wpływa korzystnie także na pracę układu hormonalnego- u mężczyzn zapobiega rakowi prostaty, a u kobiet łagodzi objawy menopauzy oraz podnosi płodność. Poza tym obniża ryzyko wystąpienia raka jajnika i piersi.

Redukcja ryzyka zachorowania na chorobę wieńcową, choroby na tle hormonalnym, miażdżycę, czy osteoporozę jest zasługą lignan, które znajdują się w nasionach lnu. Są to związki, które działają przeciwutleniająco oraz mają właściwości hormonów płciowych.

Inne właściwości siemienia lnianego.

Siemię lniane poprawia stan skóry, np. w przypadku atopowego zapalenia skóry. Jest stosowane jako odżywka nawilżająca do włosów. Obok efektu pięknej skóry, dzięki regularnemu stosowaniu siemienia, wzmocniona będzie odporność- przeziębienia i bóle gardła staną się rzadkością. Siemię lniane posiada tak wiele właściwości zdrowotnych, że z tego względu jest zaliczane do tzw. superfood.

W jakiej formie spożywać nasiona lnu?

Nasiona należy zmiażdżyć w moździerzu, zmielić blenderem lub w młynku do kawy. Nie zaleca się kupować zmielonych nasion, ponieważ mają wtedy mniej wartości odżywczych. Wystarczy zalać gorącą wodę łyżkę zmielonych nasionek i odczekać, aż konsystencja naparu stanie się kleista. W takiej formie spożywamy nasiona lnu bądź nakładamy na włosy lub dodajemy papkę do kąpieli. Nie powinno się zażywać większej ilości siemienia, ponieważ może to doprowadzić do biegunek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *